Ελλάδα

Έρχεται η τρόικα στην Αθήνα – Τι θα ζητήσει και τι δώρα φέρνει

Μπορεί η οικονομία να έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο με την πολιτική αντιπαράθεση να οξύνεται μέρα με την μέρα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι όλα βαίνουν καλώς ή ότι έχουν μπει στον αυτόματο πιλότο, όπως τουλάχιστον θέλουν κάποιοι να πιστεύουν.

Η πρώτη υπενθύμιση θα έρθει σε περίπου 17 ημέρες, όταν και θα φτάσει ξανά στην Αθήνα η τρόικα για την δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, που αυτή την φορά έχει bonus εάν όλα κυλήσουν ομαλά και δεν είναι άλλο από τα 600 εκατ. των κερδών των κεντρικών από τα ελληνικά ομόλογα. Οι δανειστές περιμένουν την εκπλήρωση μίας σειράς θεμάτων που έχουν καθυστερήσει. Επίσης αναμένεται να ζητήσουν εξηγήσεις για project που έχουν μείνει πίσω με κορυφαίο αυτό του Ελληνικού.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα φτάσουν στην Αθήνα στις 21 Ιανουαρίου και ήδη το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται για μία σειρά απαντήσεις σε μία σειρά θεμάτων που τεθούν από τους δανειστές. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έρθουν στην ελληνική πρωτεύουσα αμέσως μετά το πρώτο Eurogroup. Οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής θα είναι ολιγοήμερες και μέσα από ένα πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων οι δύο πλευρές θα εστιάσουν στα κόκκινα δάνεια, στις αλλαγές στο δημόσιο, τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους και στις ιδιωτικοποιήσεις καθώς μέρος αυτών των εισπράξεων θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων που έχει φέτος η Ελλάδα.
Από «ιερά εξέταση» θα μπει και το πακέτο των παροχών που δόθηκε ή εξαγγέλθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Επίσης ιδιαίτερη συζήτηση θα γίνει με το θέμα των αναδρομικών, ένα θέμα που ανησυχεί ιδιαίτερα τι Βρυξέλλες, αφού αποτελεί μία βραδυφλεγή βόμβα ύψους 10 – 15 δις ευρώ από τα αναδρομικά που διεκδικούν στα δικαστήρια της χώρας εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι και εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι για τις μισθολογικές περικοπές που υπέστησαν στη διάρκεια των μνημονίων.
Τα συμπεράσματα από την 2η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα αποτυπωθούν στην έκθεση που θα δοθεί 27 Φεβρουαρίου 2019 στην δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα συζητηθεί στην σύνοδο της Ευρωζώνης της 11ης Μαρτίου όπου η χώρα θα έχει κεντρική θέση σε αυτή την ατζέντα.
Το συγκεκριμένο Eurogroup θεωρείται κομβικό διότι σε αυτό θα κριθεί η εκταμίευση ή όχι των κερδών που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα. Τα πρώτα κέρδη, ύψους 600 εκατ. ευρώ, για τη χώρα μας βέβαια θα «ξεκλειδώσει» ο βαθμός που θα βάλουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στη έκθεση προόδου που θα συντάξουν για την χώρα μας.
Την περίοδο αυτή το υπουργείο Οικονομικών εστιάζει την προσοχή σε κινήσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εικόνα της ελληνικής οικονομίας απέναντι στους ξένους επενδυτές, έτσι ώστε να μπορέσει η χώρα σχετικά άμεσα να προχωρήσει σε δοκιμαστική έξοδο στις αγορές με την έκδοση ομολόγου.
Ήδη το δημόσιο έχει ανακοινώσει το ετήσιο δανειακό πρόγραμμά του για το 2019 – το πρώτο που ανακοινώθηκε μετά την έναρξη της κρίσης το 2009, όταν η ελληνική αγορά ομολόγων διαλύθηκε. Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει τους σχεδιασμούς για δανεισμό έως 7 δισ. ευρώ µέσω νέων ομολόγων το 2019, ενώ καθίσταται σαφές ότι η Ελλάδα διαθέτει επαρκή ρευστότητα και διαθέσιμα, της τάξης των 26,5 δισ. ευρώ, έχοντας την πολυτέλεια να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για συμφέρουσες εκδόσεις. Εκτιμάται ότι το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου η κίνηση εξόδου στις αγορές θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, η οποία θα σφραγίσει το κορυφαίο γεγονός αυτής της χρονιάς που είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης από τις κεφαλαιαγορές.

Του Θανάση Παπαδή

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *